Na mijn studie sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen ben ik een promotieonderzoek gaan doen in de omgevingspsychologie. In 2012, kort na het afronden van mijn promotieonderzoek werd mijn eerste dochter geboren. Na mijn promotie ben ik als docent-onderzoeker gaan werken bij de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool. Ik had eigenlijk als sinds ik werkte aan mijn promotieonderzoek het idee om iets te gaan doen met coaching. In die tijd volgde ik mijn eerste coaching cursus (cognitieve coaching) en kwam ik voor het eerst in aanraking met mindfulness en Acceptatie en Commitment Therapie (ACT.) Mijn docente en AIO-coach raadde mij het boek ACT in de praktijk aan. En zo was het eerste zaadje geplant.
Het idee om iets te gaan doen met coaching bleef heel lang slechts een idee en ik had nog veel angst om de sprong in het diepe te wagen. Ik heb een lange tijd gedaan wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten en te weinig dingen waar ik zelf energie van kreeg. In 2017 werd mijn tweede dochter geboren en niet lang daarna werd mijn vriend ziek. Daardoor kwam er veel op mijn schouders. Dat ging een tijd goed, tot ik weer aan het werk moest. Ik merkte dat ik geen plezier meer haalde uit mijn werk en voelde de noodzaak om daar iets aan te veranderen. Mijn batterij was echter al zo op geraakt, dat ik geen ruimte en energie meer over had om echt iets te veranderen. Tot mijn burn-out mij tot een stilstand maande. Eigenlijk ben ik daar achteraf dankbaar voor. Want op dat moment moest ik echt gaan nadenken over waar ik energie van krijg en daar naar gaan handelen.
Mijn motto werd: Ik wil meer dingen doen waar ik blij van word. Een van de eerste stappen in die richting was het doen van de opleiding tot draagconsulent bij Die Trageschule Nederland. Na een yoga weekend besloot ik om zelf een ACT traject te gaan volgen. Dat traject herinnerde mij eraan dat aandacht, verbinding, groei, vrijheid en authenticiteit belangrijke waarden voor mij zijn. Mijn waarden hebben me richting gegeven in mijn re-integratie en zijn nu als een soort kompas voor me. ACT heeft mij ook geholpen om de spannende keuze te maken om mijn vaste baan bij de Hanzehogeschool te beëindigen, te beginnen met een nieuwe opleiding als ACT therapeut en te starten met mijn eigen bedrijf. Waar angst mij eerder kon verlammen en mij verder weg stuurde van de dingen waar ik van droomde, kan ik nu de angst toelaten terwijl ik de dingen doe die belangrijk voor me zijn.
“Courage is no the absence of fear, but action in spite of it”
Tijdens de twee-jarige ACT opleiding, die ik in mei 2022 heb afgerond heb ik nog beter een balans gevonden tussen doen wat belangrijk voor me is en mezelf de tijd gunnen om te wachten tot het juiste moment daar is. Ik heb geoefend met zelfcompassie, lief zijn voor mezelf. En besefte me steeds beter dat het goed is om zo snel te gaan, zodat het nog steeds veilig voelt voor het langzaamste deel van jezelf.
“Go only as fast as the slowest part feels safe to go”
Ben je geïnspireerd geraakt door mijn verhaal en wil jij zelf ook een ACT traject volgen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.